Orgelconcerten

Orgelpracht Campinia: een nieuw grensoverschrijdend initiatief.
De regio Kempen strekt zich uit over drie provincies in België én twee in Nederland en herbergt heel wat interessante orgels. Orgelpracht Campinia brengt 14 locaties samen voor een concertaanbod op hoog niveau.

Op 22 juni en 7 september heten we u van harte welkom in de abdijkerk, voor twee bijzondere concerten door talentvolle jonge musici op een inspirerend instrument!

Zaterdag 22/06/24 - 20u00

Filip Blokken

Filip begon zijn muziekstudie toen hij zes was in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord in Lanaken. Op de leeftijd van 14 jaar kreeg hij de kans om zijn opleiding voort te zetten in de Muziekhumaniora van Hasselt, waar hij piano als hoofdvak studeerde bij Stefan Meylaerts. Omdat zijn passie voor orgel zo groot was, besliste hij om in zijn laatste jaar orgel als hoofdvak te kiezen, waar hij les kreeg van Denis Roosen.
Hij vervolgde zijn opleiding aan het Lemmensinstituut, waar hij orgel studeerde bij Peter Pieters. Zijn eindrecital werd afgelegd in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, waar hij een onderscheiding behaalde. In deze basiliek was hij tevens actief als tweede organist gedurende 5 jaar.

Sinds 2018 is hij organist aan de abdijkerk van Averbode, waar hij bijna dagelijks het orgel bespeelt. Hij is jaarlijks ook actief als organist te Lourdes, waar hij LDB Hasselt begeleidt tijdens hun bedevaart.
Als gedreven pianobegeleider werkt hij samen met diverse religieuze en profane koren in de Vlaamse koorwereld. Zo begeleidde hij ook in 2017 de musicalproductie “Thrill me” op piano.
In de koorwereld is Filip momenteel ook actief als dirigent van de koren "De Oosterster” te Veldwezelt en "Chantilly" te Hasselt.

Sinds kort is hij ook bestuurslid van de orgelvereniging “Sympathisanten van het Clerinx-orgel” te Eigenbilzen.

Nils Hellemans kreeg zijn eerste pianolessen van Frans Dooms in de stedelijke muziekacademie van Dendermonde . Hij is met orgel gestart op 16-jarige leeftijd bij Bart Naessens (gewezen leerling van Luc Ponet), in die jaren kreeg hij pianoles van Ellen Moortgat.
Nils werd in 2011 de 2e laureaat van de ‘Steinway Pianocompetition voor de jeugd’ en behaalde ook op de Dexia Classics - Nationale Muziekwedstrijd zowel voor orgel als voor piano een eerste prijs. In 2012 is hij laureaat geworden van de Cantabile pianowedstrijd. In juni 2013 nam hij deel aan de Orgelwedstrijd van Quintus Kampen en werd finalist. In september 2013 werd hij halve finalist van de ’VIII. International Mikael Tariverdiev Organ Competition’ te Moskou en Kaliningrad (Rusland). Hij volgde verschillende masterclasses voor orgel en piano.

Als begeleider voor lied volgt hij af en toe lessen bij Lucienne Van Deyck en Jozef De Beenhouwer. Zijn leerkrachten waren Jan Vermeulen (piano) en Luc Ponet (orgel). Sinds 2013 is hij lid van het Orgelcomité van Dendermonde. In maart 2015 werd hij finalist van de Stephan De Jonghe pianowedstrijd te Aalst (België) en in augustus 2015 werd hij halve finalist van de internationale orgelwedstrijd in Luxemburg en Dudelange (Luxemburg).
In november 2015 werd Nils voor twee jaar aangesteld als beursorganist (Organ Scholar) van Leuven Orgelstad.

In 2016 rondde hij zijn studies orgel en piano af aan het LUCA School of Arts met een dubbele Master in de muziek, telkens met de grootste onderscheiding. In 2017 haalde hij een masteropleiding kamermuziek en zijn opleiding SLO (specifieke lerarenopleiding) rondde hij eveneens af in datzelfde academiejaar. Sinds september 2018 is hij organist in de abdij van Averbode. In december 2018 werkte hij mee aan de CD “Jong Vlaams Orgeltalent”, een realisatie van het tijdschrift Orgelkunst.

Zaterdag 07/09/24 - 20u00

Nils Hellemans

Het Verschueren-orgel uit 2001/2002

Het transeptorgel van de Abdijkerk te Averbode werd gebouwd door Verschueren-orgelbouw uit Heythuysen (NL) in 2001/2002. Bij het ontwerpen van de orgelkas werd gestreefd naar het creëren van een zo rustig mogelijke vorm omdat het instrument beneden in de kerk zijn plaats zou krijgen. Dit verklaart de keuze van deze architectuur die 17e-eeuwse, Boheemse elementen in zich heeft.

Het orgelmetaal werd op ambachtelijke wijze op dikte gegoten en vervolgens enkel handmatig nabehandeld. De pijpen zijn daardoor naar boven toe op natuurlijke wijze uitgedund. De open pijpen zijn op toon afgesneden, de frontpijpen die vervaardigd zijn van tin, hebben geen steminrichtingen. Daar waar nodig zijn aan de achterzijde "eieren" ingesneden. De gedekte pijpen hebben dichtgesoldeerde bovenzijden. De metalen pijpen zijn vervaardigd van 23% tin en 77% lood. Enkel de Subbas 16' van het pedaal is vervaardigd van hout. Bij de ontwerp van de windvoorziening werden 2 spaanbalgen in het podium onder het orgel geplaatst.