Roeven

ALGEMEEN:

Straat:

Oppervlakte: 0.82 ha

Waterbevoorrading:

Oudste vermelding: 1646 Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: deels bos. grachten nog deels aanwezig.

Coördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

In 1646 is er sprake van overdracht van een huis op de schans.

De schans van Roeven was 0.82 ha groot. Verdedigers van de Roeventerschans zijn een keer de Leukerschans ter hulp gekomen toen deze laatste werd bedreigd. De onruststokers werden gepakt en zijn later in Weert terechtgesteld.

De Roeventerschans is een goed voorbeeld van een schans die in de directe omgeving van de huizen werd aangelegd. De schans stak iets boven de omgeving uit en had een toegang aan de oostzijde. Zij was dienstig voor de inwoners van Truyenhoek, Craen, Heidehoek, Schoor en Hulsen.

Rechthoekig omgracht terrein in de kern van het gehucht (Van Stiphout, z.j.. 14).

Op 20 januari 1821 werd de Roeventer Schans, met gragten omringt, bevattend ca. 82 are akkerland, publiek verkocht. De koper. Hendrik Berckers uit Nederweert, procedeerde in 1829 met de gemeente over de onderscheidene wooningen op de schans. Volgens de veilcondities had de gemeente die voor 1 mei 1821 moeten slopen, maar dat was niet gebeurd. In een nieuwe overeenkomst werd bepaald dat Berckers deze gebouwtjes vrij en ongemoeid mocht laten. Tevens zou de gemeente hem fl. 111.03 1/2 in mindering brengen op de destijds betaalde aankoopsom (Hermans 1991. 24. 42).

Het terrein bestaat nu gedeeltelijk uit bos: de grachten zijn nog deels aanwezig.

TOPONYMIE: Schans (oudste kadaster), Roeventerschans (straat)

FOTO'S - KAARTEN: Google+

  • WatWasWaar (NL)
  • Jos Wassink en Wiel Nouwen, Boerenschansen, verscholen voor staatsen en Spanjaarden, Stichting Weerter Historie, 2008.
  • Michel Lascaris en Hans Renis, Vluchtschansen in Midden-Limburg, Boerenschansen uit de 16de en 17de E als schuilplaatsen voor de plattelandsbevolking, Bulletin KNOB, 2007/6, pag. 248-262