Välkomna

till

Humanistiska förbundet i Hälsingborg

Vår målsättning är att låta kunniga och engagerade föreläsare presentera vitt skilda ämnen med anknytning till de humanistiska vetenskaperna.

Bildtext: Kärnan, tornet i den dåvarande medeltida försvarsborgen, var i början på 1300-talet bostad till kung Erik Menved. Idag har Kärnan blivit en symbol för Helsingborgs kultur och historia.

Tuschteckning av Robert Haglund 1994. Foto: Lars Kennerstedt. (Fil: Kärnan - KMB - 16001000532797.jpg) 

Program

hösten 2024

Föreläsningarna äger rum i Jacob Hansens hus klockan 19.

Ingen föranmälan behövs.

Tisdagen 17 september

Christer Lindberg: ”Antropologins utvecklingshistoria i ett jämförande perspektiv”.

Christer Lindberg är professor em. i socialantropologi vid Lunds universitet och docent i religionshistoria vid Åbo akademi med intresse för antropologins teorihistoria, samt indiansk religion och shamanism. Som vetenskapshistoriker är han aktuell med biografin Eric von Rosen: I en förgången värld, en fristående fortsättning till Erland Nordenskiöld: ett indianlif. Lindberg är även författare till Bob Marleybiografin Lejonets frihetssång, idéhistoriska perspektiv i Den gode och onde vilden, I lönnlövets skugga (om Kanadas urfolk) och ett porträtt av franske antropologen Claude Lévi-Strauss i Samhället som tanke.  

Som fotograf har han gjort flera fotoböcker och haft utställningar på Kulturen, Axel Ebbes konsthall och Ystads klostermuseum. Fotoboken New York´s Raven utgår ifrån texter av Lou Reed medan Med fingret på avtryckaren utforskar relationen mellan antropologi och fotografi. 

Tisdagen 22 oktober

Birthe Sjöberg: "Litteraturens makt – en illusion?".

Birthe Sjöberg är professor em. i litteraturvetenskap vid Lunds universitet Hon disputerade 1993 på avhandlingen Sivar Arnér – den livsbejakande nihilisten. Sedan dess har hennes forskning varit inriktad på verk som anses ha gjort avtryck i samtidens debatt. Inriktningen avspeglas i titlarna på hennes böcker: Litteraturens makt (2000), Den historiska romanen som vapen (2005), Den politisk-satiriske Viktor Rydberg (2009) och Dialog och dynamit (2018). Sjöberg har också skrivit om dramatik och svensk arbetarlitteratur.  

I kvällens föredrag, som är litteraturhistoriskt inriktat, ställs frågan om det har funnits romaner som har lyckats påverka samhällsutvecklingen. Exempel från ett tiotal verk inom västerländsk klassisk litteratur diskuteras. Även olika former av censur som använts i syfte att förhindra en så kallad farlig påverkan behandlas. 

Tisdagen 19 november

Marina Thorborg: "Hur mäktigt är Kina?"

Marina Thorborg är professor em. i ekonomisk historia vid Södertörns Universitet, docent från Uppsala universitet, Master of International Affairs från Colombia University, New York. I doktorsavhandlingen Women in non-agricultural production in post-revolutionary China (1980) behandlas kinesisk industri och sysselsättning. En tidigare avhandling om kinesiskt jordbruk och arbetskraft är publicerad av US Congress i dess faktabok om Kina.  

Marina Thorborgs första bok på svenska är Kvinnor i Kina: pirater, järnflickor och finanslejon (2014). Hon har undervisat i kinesisk filosofi, ekonomi och samhällsutveckling samt i rysk och baltisk politik och ekonomi. Därutöver har hon även undervisat i asiatisk filosofi, utveckling och feminism samt i öst- och sydöstasienstudier vid sex olika universitet i Sverige och Danmark. Thorborg har haft uppdrag för SAREC, British Council, All-China Women’s Federation, Peking University i Kina samt för China Development Bank om kinesiska engagemang i Afrika. Hon har dessutom haft uppdrag för FN i Sydkorea och Sri Lanka samt för Sida i Ryssland, Thailand, Malaysia och Vietnam.

Jacob Hansens hus, Norra Storgatan 21, Helsingborg

Medlemmar och skolungdom fritt inträde, icke medlemmar 60 kr.

Eftersits med lättare förtäring till självkostnadspris tillsammans med föredragshållaren. 

Riksförbundets årsbok är en medlemsförmån.  En lista över de senaste årens böcker hittar du här.

Kulturnämnden i Helsingborg har uppmuntrat kommunens kulturföreningar att samarbeta och sprida information om respektive förenings verksamhet. Som ett led i detta arbete börjar vi på HUM med att rekommendera er att ta del av ISIS´(Sveriges Egyptologiska Förening) verksamhet. Läs mer om ISIS på: http://www.isishelsingborg.se/ 

                                                       

Föreningen erhåller stöd från Kulturnämnden i Helsingborg.